• ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
Ενημερωθείτε από πριν !


Πριν από το σεισμό

Κουτί Α’ Βοηθειών
Φορητό ραδιόφωνο
Κλεφτοφάναρο
Ξηρή τροφή και γάλα συμπυκνωμένο ή σε σκόνη


1. Τοποθετήστε σε προσιτό σημείο του σπιτιού σας πυροσβεστήρα και φροντίστε να εξασκηθείτε στη χρήση του.
2. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας και το ενδεχόμενο χρήσης νερού και κουβερτών για κατάσβεση πυρκαγιών.
3. Αποθηκεύεται τα πετρελαιοειδή και άλλα εύφλεκτα υλικά μακπιά από πιθανές πηγές φωτιάς.
4. Αναθέστε σε ειδικούς να επιθεωρήσουν και να επιδιορθώσουν τα σπίτια και τους τοίχους που είναι ελαττωματικά, παλαιά και αδύναμα.
5. Επισημάνετε από τώρα ποια είναι τα πιο ασφαλή μέρη μέσα στο σπίτι σας ή στο χώρο της εργασίας ή της απασχόλησής σας, για να καταφύγετε σε αυτά σε περίπτωση σεισμού. Τέτοια πρόχειρα καταφύγια είναι οι χώροι κάτω από ένα συμπαγές και ισχυρής κατασκευής τραπέζι ή γραφείο ή κάτι παρόμοιο.
6. Να ξέρετε από πού και πώς κλείνουν οι διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, το γκάζι και γενικά κάθε πιθανή πηγή πυρκαγιάς.
7. Τοποθετήστε σε χαμηλές θέσεις τα μεγάλα και βαριά αντικείμενα και όσα μπορούν εύκολα να πέσουν ή να σπάσουν.
8. Στερεώστε γερά τα ράφια και στηρίξτε γερά τα ψηλά ή βαριά αντικείμενα ή έπιπλα.
9. Μην κρεμάτε βαριά αντικείμενα στα ταβάνια στους τοίχους ή γύρω από τα κρεβάτια.
10. Μην τοποθετείτε ψυγεία, κουζίνες πλυντήρια, ερμάρια κ.λπ. σε σημεία από τα οποία είναι δυνατόν, λόγω της δόνησης να μετακινηθούν και να φράξουν ενδεχόμενες εξόδους διαφυγής.
11. Κάνετε από τώρα και επαναλαμβάνετε περιοδικά μια άσκηση αυτοπροστασίας από το σεισμό με τα μέλη της οικογένειάς σας μέσα στο σπίτι.
Στην εργασία

Στο χώρο της εργασίας σας, αναθέστε καθήκοντα για περιπτώσεις ανάγκης. Ορίστε ένα πρόσωπο υπεύθυνο ξεχωριστά για την ασφάλεια, την κατάσβεση φωτιάς, την μετακίνηση “σημαντικών” αντικειμένων, σωστή και με τάξη εκκένωση του χώρου από τους εργαζόμενους ή και άλλους, τη διάδοση πληροφοριών, τη διάσωση κ.α. Κάνετε από τώρα ασκήσεις αυτοπροστασίας.



Στο σχολείο

Ενημερωθείτε και μιλήστε με τους υπεύθυνους στα σχολεία για τον τρόπο προστασίας και φροντίδας των παιδιών σε περίπτωση σεισμού μέχρι να τα παραλάβετε.
!!!!!ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!!!

Κατά τη Διάρκεια του σεισμού

Όταν αισθανθείτε μία σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέφτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέρχεται τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α.). Παραμείνατε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους.
Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΗΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο ή τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός είτε αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτήρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολόνες.
Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτήρια προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου για να προστατευθείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
Εάν οδηγείτε σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνατε μέσα στα οχήματα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημοσίους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας.
Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνατε στο κάθισμα σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους.

Μετά το σεισμό
Ένας σύντομος κατάλογος

Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε που θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.
Ελέγξτε για τραυματίες.
Παραμείνατε ήρεμοι
Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.
Ελέγξτε για πυρκαγιά.
Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.
Εάν εξαιτίας της δόνησης το ακουστικό του τηλεφώνου έχει φύγει από τη θέση του επανατοποθετείστε το και χρησιμοποιείστε το τηλέφωνο μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
Συντονιστείτε με το σταθμό εκπομπής εκτάκτων αναγκών στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση.
Παραμείνετε έξω απ’ το κατεστραμμένο κτήριο
Δημιουργείστε ένα οικογενειακό αντισεισμικό σχέδιο.
Να γνωρίζετε τα ασφαλή σημεία σε κάθε δωμάτιο ( κάτω από τραπέζια, γραφεία ή τους εσωτερικούς τοίχους).
Να γνωρίζετε τα επικίνδυνα σημεία ( παράθυρα, καθρέφτες, κρεμάμενα αντικείμενα, τζάκια και ψηλά έπιπλα).
Κάνετε πρακτικές ασκήσεις.

ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

1.
Σχεδόν όλοι που απλά “βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι” όταν καταρρέει ένα κτήριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.

2.
Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφαλείας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.

3.
Τα ξύλινα κτήρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτήριο καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης.

4.
Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το αναρτήσουν μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

5.
Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτήριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιφτείτε από την οροφή από πάνω. Αν η πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!!!!

6.Ποτέ μην πάτε από τις σκάλες

7.
Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτηρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτηρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτηρίου τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγή σας.

8.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματα τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στην λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φρανσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητα τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματα τους , εκτός από εκείνα στα οποία οι κολόνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ 1. Μην αρχίσετε να τρέχετε πανικόβλητοι από το ένα γραφείο στο άλλο φωνάζοντας «Σεισμός !!». Όλοι το ξέρουμε ότι γίνεται σεισμός . 2. Σταθείτε κάτω από τραπέζια ή γραφεία. Βάλτε μία σφυρίχτρα στο στόμα και αλειφτείτε με τζατζίκι έτσι ώστε να σας βρουν τα σκυλιά της ΕΜΑΚ. 3. Σε περίπτωση που σας έχει έρθει το Monitor καπέλο μείνετε εκεί που είστε διότι μπορεί να προκαλέσετε πανικό στους γύρω σας νομίζοντας ότι είστε εξωγήινος. 4. Αν σας έρθει η Κυρά Κατίνα από το πουθενά,μην πανικοβληθείτε!! Μάλλον συγύριζε στην ταράτσα!!! 5. Μην παίρνετε τηλέφωνο στο κινητό τσάμπα !!! Έτσι κι αλλιώς και το σταθερό, την ώρα του σεισμού είναι κινητό!!! 6. Προς Θεού, μην αρχίσετε να κλέβετε μνήμες, οθόνες, ποντίκια κ.τ.λ. εκμεταλλευόμενοι το γεγονός. 7. Μην πάτε να κατέβετε με το ασανσέρ, είναι άσκοπο. Θα κατέβετε μαζί με τον όροφο. 8. Μην τρέξετε στους πυροσβεστήρες χωρίς λόγο. Αυτοί είναι σχεδιασμένοι για άλλη θεομηνία. Μην αρχίσετε να ψεκάζετε CO2 παντού όπου βρίσκετε !! 9. Μην πλησιάζετε στις ακτές !! Μπορεί να βγει ο Γκοτζίλα !!! 10. Αν βρεθείτε έξω την ώρα του σεισμού μείνετε έξω ! Αν βρεθείτε μέσα μείνετε μέσα !!11. Μην τρέχετε όλοι στην έξοδο κινδύνου !! Δεν υπάρχει τέτοια έξοδος !!