• ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ- ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ - Ομαδικές δραστηριότητες
Χαρτογραφία των σημείων των κάδων ανακύκλωσης.
Σχεδίασε ένα χάρτη της περιοχής που μένεις και τα σημεία των κάδων ανακύκλωσης και τι είδους είναι. Αντιπροσωπεύονται όλα τα υλικά ανακύκλωσης από τον ειδικό κάδο τους; Οι άνθρωποι που μένουν σ' αυτήν την περιοχή έχουν εύκολη πρόσβαση στους κάδους ανακύκλωσης;
Μάθε πώς η χονδρική αγορά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σκουπιδιών.
Μέτρησε την επιφάνεια ενός μικρού κουτιού δημητριακών. Ποια είναι η αναλογία της επιφάνειας σε σχέση με το βάρος; Τώρα μέτρησε την επιφάνεια ενός μεγάλου κουτιού δημητριακών. Ποια είναι η αναλογία;
Πώς αντιδρούν τα σκουπίδια;
Δοκίμασε να θάψεις σκουπίδια:1. Σύλλεξε διάφορα είδη, όπως μια γυάλινη σφαίρα, μια λαστιχένια μπάλα, μερικά κομμάτια πολυστυρένιου και μερικά μεταλλικά ελάσματα.2. Βρες μερικές φυσικές ουσίες όπως φρούτα και χαρτί.3. Γέμισε μερικές γλάστρες με χώμα και θάψε τα διαφορετικά υλικά σε κάθε γλάστρα.4. Κόλλησε μια ετικέτα με το όνομα του υλικού και την ημερομηνία σε κάθε γλάστρα.5. Τώρα πότισε το χώμα στις γλάστρες.6. Μετά από περίπου μία εβδομάδα, ξέθαψε τα υλικά. Έχουν αλλάξει;Το χώμα είναι γεμάτο από μικρά ζώα, μικροσκοπικά βακτηρίδια και λεπτές φυτικές ουσίες (funghi) οι οποίες τρέφονται με τη διάσπαση των φυσικών ουσιών. Αυτές οι ουσίες κατόπιν απορροφούνται εν μέρει από το χώμα κι εν μέρει χρησιμοποιούνται ως τροφή. Τα ζωντανά όντα τα οποία τρέφονται από νεκρά ή αποσυνθεμένα οργανικά υλικά ονομάζονται αποικοδομητές και το υλικό λέγεται βιοαποικοδομήσιμο.Όμως οι αποικοδομητές δεν τρέφονται από τα υλικά που φτιάχνει ο άνθρωπος, έτσι αυτά δεν μετασχηματίζονται και παραμένουν στο χώμα.
Έρευνα για αποκοδομητές!
1. Σύλλεξε ξερά φύλλα κάτω από δέντρα ή θάμνους.2. Βάλε λίγο βρεγμένο χαρτί κουζίνας σε ένα γυάλινο βάζο και τύλιξε ένα φύλλο μαύρο χαρτί γύρω του.3. Βάλε ένα χωνί μέσα στο βάζο και γέμισέ το με ξερά φύλλα.4.΄Αναψε μια λάμπα, σημάδεψε το φως στα φύλλα και άφησέ την αναμμένη για πολλές ώρες. Το φως θα αποξηράνει τα φύλλα και τα μικροσκοπικά ζώα που βρίσκονται σ' αυτά θα προσπαθήσουν να απομακρυνθούν από τη θερμότητα του φωτός. Μερικά από αυτά θα πέσουν μέσα στο βάζο.5. Βγάλε το μαύρο χαρτί και παρατήρησε τα ζώα που έπεσαν μέσα στο βάζο, χρησιμοποιώντας ένα μεγεθυντικό φακό. Σχεδίασε τα ζώα που μπορείς να δεις και προσπάθησε να βρεις το όνομά τους.6. Πόσα είδη αποικοδομητών βρήκες;
Η πορεία ενός προϊόντος: από τη γέννησή του έως το θάνατό του.
Κάνε ένα διάγραμμα της πορείας ενός προϊόντος, από τη στιγμή που κατασκευάζεται έως τη στιγμή που ανακυκλώνεται. Τι αποκτάται; Τι χάνεται;
Ένας καλά πληροφορημένος ντετέκτιβ.
1. Πού τελειώνουν τα σκουπίδια μας, εάν δεν ανακυκλώνονται; Μάθε για την κατανομή και την ύπαρξη χωματερών γύρω από την πόλη ή το χωριό, ή την περιοχή στην οποία μένεις.2. Πόσα είδη κάδων απορριμμάτων υπάρχουν στην πόλη ή στο χωριό σου; Χρησιμοποιούνται ή όχι όλοι;3. Προώθησε την ιδέα σου για μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κόσμου σχετικά με το πρόβλημα ανακύκλωσης των σκουπιδιών: σύστησε κάποιους νέους κάδους (διαφορετικούς από τους παραδοσιακούς κάδους "καμπάνες") για τη διαφοροποίηση της περισυλλογής απορριμμάτων (π.χ. για τα διαφορετικά είδη χρωματιστού γυαλιού ή για μπαταρίες), ή νέα σημεία περισυλλογής (π.χ. στο φαρμακοποιό για τα σπασμένα θερμόμετρα, και για το μεταχειρισμένο λάδι μαγειρέματος - τα εστιατόρια πρέπει να μεταφέρουν το μεταχειρισμένο λάδι σε ειδικό χώρο διάθεσης).
Εξοικονόμησε ενέργεια!
Πρότεινε αυτό το παιχνίδι στην οικογένειά σου για να εξοικονομήσετε περισσότερη ενέργεια στο σπίτι σου. Αποφάσισε τους πόντους που θα κερδίζονται ή θα χάνονται κάθε φορά που θα χρησιμοποιείται μια ηλεκτρική οικιακή συσκευή ή νερό. Για παράδειγμα, κερδίζει 1 πόντο εάν κάποιος πλένει τα δόντια του χρησιμοποιώντας νερό σε ένα ποτήρι αντί να αφήνει ανοιχτή τη βρύση, 2 πόντους εάν σβήνει πάντα τα φώτα όταν βγαίνει από ένα δωμάτιο, κ.ο.κ. Οι πόντοι θα πρέπει να χάνονται εάν κάνει το αντίθετο. Κατόπιν, κάθε φορά που κάποιος φτάνει στους 100 πόντους, για παράδειγμα, θα έχει το δικαίωμα να λάβει ένα βραβείο από τα άλλα μέλη της οικογένειας.
Καταπολέμησε τη ρύπανση!
Διάβασε προσεχτικά τις ετικέτες επάνω στα προϊόντα που αγοράζεις και μάθε εάν περιέχουν ή όχι επιβλαβείς ουσίες και ποιος είναι ο βαθμός βιοαποκοδομησιμότητάς τους.
Σχέδια
Η σημασία της ανακύκλωσης
Ανακύκλωσε κονσέρβες, μπουκάλια, πλαστικές σακούλες κι εφημερίδες. Όταν ανακυκλώνεις, στέλνεις λιγότερα απόβλητα για ταφή και βοηθάς στη διάσωση των φυσικών πόρων όπως δέντρα, λάδι και αλουμίνιο.
Πόσα πολλά σκουπίδια
Ζήτησε απ' όλους στην τάξη σου να φέρουν ένα χιλιόγραμμο από κάποια συσκευασία αύριο στην τάξη (ρύζι, ζυμαρικά, ένα λίτρο γάλα κλπ.). Βάλε όλα τα χιλιόγραμμα συσκευασιών στη μέση του δωματίου. Αυτό που βλέπεις είναι η ποσότητα σκουπιδιών που παράγει κάθε μέρα η τάξη σου. Φαντάσου τώρα πόσα σκουπίδια παράγονται απ' όλο το σχολείο σου, το χωριό/πόλη, τη χώρα σου, την Ευρωπαϊκή Ένωση!!
Τι υπάρχει σ' έναν κάδο ανακύκλωσης;
Κράτησε σημειώσεις για το τι καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων σου στο σπίτι κάθε μέρα για μία εβδομάδα. Αξιολόγησε και κατάγραψε κάθε αντικείμενο που πετάει η οικογένειά σου συλλέγοντας, ζυγίζοντας και ταξινομώντας τα ίδια ως ανακυκλώσιμα, επαναχρησιμοποιούμενα, βιοαποικοδομήσιμα, ή απορρίμματα. Έχεις ήδη χωρίσει γυαλί/πλαστικό/χαρτί από τα υπόλοιπα; Έχεις ένα σωρό λίπασμα;Στη λίστα σου, υπάρχει κάτι που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί; Πώς θα μπορούσες να μειώσεις, επαναχρησιμοποιήσεις, ανακυκλώσεις;
Φτιάξε το δικό σου λίπασμα!
Εάν δεν έχεις κήπο, προσπάθησε να βρεις κάποιον που έχει, ή μπορεί να ρωτήσεις ακόμα και στο σχολείο σου. Ξεκίνησε το σωρό λιπάσματος με ένα στρώμα φύλλων και λίγο χώμα χύμα. Στη συνέχεια, πρόσθεσε απλά στο σωρό οποτεδήποτε έχεις κάτι που μπορεί να προστεθεί (βλέπε πίνακα στο κείμενο). Βεβαιώσου ότι αερίζεις το σωρό ανά μερικές εβδομάδες για να μπορεί να κυκλοφορήσει ο αέρας και να μοιράσει ομοιόμορφα την υγρασία. Μην ξαφνιαστείς από τη θερμότητα ή εάν δεις σκουλήκια - σημαίνει πως το λίπασμα δουλεύει! Μπορείς να συνεχίσεις το πρόγραμμα συγκρίνοντας πόσα φυτά μεγαλώνουν με την ίδια ποσότητα υγρασίας και φωτός αλλά διαφορετικές ποσότητες λιπάσματος.
Βελτίωσε το σύστημά σου διαφοροποιημένης συλλογής απορριμμάτων
Ξεκίνησε από το σπίτι σου. Διαχώρισε τους κάδους απορριμμάτων σου σε διαφορετικά μέρη, ένα για κάθε ειδικό τύπο σκουπιδιών (οργανικά σκουπίδια, χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο, κλπ.), ή χρησιμοποίησε διαφορετικούς κάδους για τον κάθε τύπο.
Όσον αφορά το γυαλί;
Προσπάθησε να μην αγοράζεις αναψυκτικά σε κονσέρβες. Αγόρασε, αντιθέτως, αναψυκτικά σε γυάλινα μπουκάλια, γιατί τα μπουκάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Όταν ταξιδεύεις χρησιμοποίησε θερμός ή μπουκάλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Εάν κοντά στο σπίτι σου βρίσκεται ένα σημείο συλλογής κονσερβών, πήγαινε τις κονσέρβες σου εκεί για ανακύκλωση. Τις πλένεις και τις συμπιέζεις καλά έτσι ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και να μην αναδίδουν δυσάρεστες οσμές.
Πώς θα φτιάξεις σπιτικό ανακυκλωμένο χαρτί.
Μάθε πώς θα φτιάξεις σπιτικό ανακυκλωμένο χαρτί! Όλα όσα χρειάζεσαι είναι: ένα καλούπι φτιαγμένο από πλέγμα σε ένα ξύλινο πλαίσιο, ένα μπλέντερ, ένα μπολ και πολλές παλιές εφημερίδες.α) Παίρνεις τις εφημερίδες και τις κόβεις σε πολλά μικρά κομματάκια στο μέγεθος ενός γραμματόσημου και τις εμποτίζεις με λίγο νερό.β) Βάζεις όλα τα υλικά στο μπολ και τα ανακατεύεις καλά με ένα ξύλινο κουτάλι έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα λείο μείγμα.γ) Κατόπιν βυθίζεις το καλούπι στο μπολ έτσι ώστε να καλυφτεί εντελώς από το υγρό.δ) Κράτησε το καλούπι οριζόντια και ανασήκωσέ το από το μπολ, ανακινώντας εμπρός και πίσω για να φύγει το νερό.ε) Βάζεις το φύλλο του χαρτιού που σχηματίστηκε με αυτόν τον τρόπο επάνω σε ένα λεπτό στρώμα από βρεγμένες πετσέτες κουζίνας και το καλύπτεις με άλλη μία πετσέτα.ζ) Συνέχισε να κάνεις μία στοίβα με όσα φύλλα θέλεις ή βάλε τη στοίβα κάτω από μια πρέσα ή απλά κάτω από ένα βαρύ στρώμα βιβλίων.θ) Τράβηξε το χαρτί μακριά από τις πετσέτες μόλις στεγνώσει.
Καταπολέμησε τη ρύπανση!
Μείωσε την κατανάλωσή σου των προϊόντων "μιας χρήσης", εφόσον κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας προϊόντα που συχνά είναι ρυπαντικά, με μεγάλη σπατάλη ενέργειας. Προσπάθησε, αντιθέτως, να χρησιμοποιείς το ίδιο προϊόν πολλές φορές, έως ότου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλο (π.χ. πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και κουτιά χαρτονιού κλπ.).