• ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Σύνθημά μας : << Ξεχνάμε τις κακές συνήθειες>>.Τι πραγματικά πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε:1. Μικρές καθημερινές κινήσεις ,όπως το να σβήνουμε τα φώτα και την τηλεόραση όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο. (Αφήνουμε το φυσικό φως να περνάει όσο δυνατόν περισσότερο στους χώρους του σπιτιού μας). 2. Κλείνουμε την τηλεόραση ,το βίντεο και το στερεοφωνικό από το διακόπτη της συσκευής και όχι από το τηλεκοντρόλ γιατί οι συσκευές αυτές μένουν σε λειτουργία αναμονής.(Κερδίζουμε 5% -15% ηλεκτρική ενέργεια. Στην Ελλάδα η διαρροή ενέργειας από την κατάσταση αναμονής είναι υπεύθυνη για περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ). 3. Αν έχουμε αυτόνομη θέρμανση να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 20° C και να μην καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα γιατί μειώνεται η απόδοση τους. (Για κάθε επιπλέων βαθμό σπαταλάμε 7% ενέργεια) . 4. Αντικαθιστούμε σταδιακά τους κοινούς λαμπτήρες (λάμπες), με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.(Οι λαμπτήρες οικονομίας διαρκούν 10 φορές περισσότερο και καταναλώνουν 75% λιγότερο ρεύμα από τους κοινούς λαμπτήρες). 5. Μειώνουμε τη συχνή χρήση του κλιματιστικού και το αντικαθιστούμε με ένα νέο ενεργειακής κατηγορίας Α. (Το καλοκαίρι ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας όχι χαμηλότερα από τους 27°C ).6. Να αντικαταστήσουμε το παλιό μας ψυγείο ,με ένα νέο ενεργειακής κατηγορίας Α και να μην αφήνουμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητος. (Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7 °C και του καταψύκτη στους –18 °C. Έτσι εξοικονομούμε μέχρι και 15% ρεύμα).7. Αγοράζοντας πλυντήριο ρούχων, προσέχουμε να είναι χαμηλής κατανάλωσης και να έχει μικρή κατανάλωση νερού .(Προτιμάμε την οικονομική λειτουργία σε θερμοκρασία 40°C, θα εξοικονομήσουμε περισσότερο από τα 2/3 της ενέργειας που καταναλώνουμε γι’ αυτόν το σκοπό) .8. Φροντίζουμε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας. Σβήνουμε το φούρνο μερικά λεπτά (περίπου 10) προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού.Μην ανοίγουμε συχνά την πόρτα του φούρνου όταν μαγειρεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα ή το σκεύος που βράζουμε το φαγητό. (Έτσι, με αυτούς τους τρόπους η κουζίνα μας θα καίει 30% λιγότερο ρεύμα το χρόνο).
9. Απενεργοποιούμε τον υπολογιστή και τον εκτυπωτή μας όταν τελειώνουμε μια εργασία και τον βγάζουμε από την πρίζα. 10. Πριν αγοράσουμε μικροσυσκευές να ενημερωθούμε για την κατανάλωσή τους σε ρεύμα.11. Τοποθετούμε θερμοσίφωνα ηλιακό στο σπίτι μας(περικόπτουμε 20% -25% το λογαριασμό του ηλεκτρικού). Αν έχουμε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ρυθμίζουμετο θερμοστάτη όχι πάνω από τους 50°C. Προτιμάμε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. (Ξοδεύουμε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό).12. Για τη θέρμανσή μας να χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο (καλοριφέρ).13. Με ένα καλά μονωμένο σπίτι μπορούμε να πετύχουμε( 15 - 40% εξοικονόμηση ενέργειας).14 . Όταν είναι να κάνετε μικρές διαδρομές, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι. Να σκεφτούμε ότι για κάθε κιλοβατώρα που κερδίζουμε στα τιμολόγια της ΔEH, αποτρέπουμε την απελευθέρωση ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Η δράση για το περιβάλλον αρχίζει από το σπίτι. Κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες <<ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ>> όχι μόνο βοηθούν το περιβάλλον, αλλά κάνουν και οικονομία στις δαπάνες της οικογένειας .
Oι μαθητές μοιράζουν φυλλάδια προτείνοντας πως με μικρές καθημερινές κινήσεις στο σπίτι μας μπορούμε να κάνουμε οικονομία και συγχρόνως προστατεύουμε και το περιβάλλον.
Συμβολικά δίνουμε και από ένα κεράκι.
ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ << Ξεχνάμε τις κακές συνήθειες >>.