• ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Τα δικαιώματα των ζώων και η καταπάτησή τους
H Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των ΖώωνΔιεθνής Ενωση Δικαιωμάτων των Zώων, Παρίσι 1978
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική, πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου, ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς, είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
…και η
καταπάτησή τους
Άρθρο 2
Ο άνθρωπος δε σέβεται τη ζωή κάθε ζώου και τα σκοτώνει, πολλές φορές χωρίς λόγο. π.χ. οι κυνηγοί που έχουν για χόμπι να σκοτώνουν τα ζώα. Εξοντώνει πολλά ζώα για τη γούνα τους, το κρέας τους, τους χαυλιόδοντές τους κλπ. Εκμεταλλεύεται πολλά ζώα στο τσίρκο (τα οποία εκπαιδεύει με βασανιστήρια), στους ζωολογικούς κήπους και σε διάφορα άλλα θεάματα (αρκούδα χορεύτρια).
Άρθρο 3
Ο άνθρωπος κακομεταχειρίζεται τα ζώα στα τσίρκο, όταν τα εκπαιδεύει, όπως π.χ. την αρκούδα χορεύτρια, και όταν τα μεταφέρει από ένα μέρος στο άλλο χωρίς φαγητό και νερό, με ανοιχτά φορτηγά, σε κρύο και ζέστη, για να τα οδηγήσει στο σφαγείο. Εκεί τα σφάζει με βασανιστικό τρόπο.
Άρθρο 4
Ο άνθρωπος δε σέβεται την ελευθερία των ζώων και τα φυλακίζει σε κλουβιά, τσίρκο και ζωολογικούς κήπους.
Άρθρο 5
Ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τα κατοικίδια ζώα σε μεγάλες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, όπου τα ζώα είναι το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς καθόλου χώρο, για να κινούνται. Αυτό το κάνει, για να παχύνουν τα ζώα και να δώσουν περισσότερο κρέας, γάλα και αυγά. Ακόμα και στις αυλές των σπιτιών δένουνε τα ζώα, για να μην κινηθούν ή τα έχουνε κλεισμένα μέσα σε μικρούς χώρους.
Άρθρο 6
Ο άνθρωπος αφήνει τους σκύλους και τις γάτες, που είχε πάρει για συντροφιά, αδέσποτα στους δρόμους. Κάποια από αυτά τα ζώα κινδυνεύουνε να πεθάνουν από την πείνα, κινδυνεύουνε να τα πατήσει αυτοκίνητο ή να πεθάνουν από φόλες. Ακόμα κινδυνεύουν και οι άνθρωποι, γιατί μπορεί να τους επιτεθούν τα αδέσποτα.
Άρθρο 7
Πολλές φορές ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ζώα για διάφορες δουλειές και δεν τα αφήνει να ξεκουραστούν ή να φάνε.
Άρθρο 8
Κάθε μέρα, χιλιάδες σκύλοι, γάτες, πίθηκοι, κουνέλια, χελώνες, άλογα, γουρούνια, κατσίκες, πουλιά, ινδικά χοιρίδια, ακόμα και δελφίνια και ψάρια, βασανίζονται σκληρά για το «καλό της επιστήμης.
Άρθρο 9
Όπως στο άρθρο 3.
Άρθρο 10
Όπως στα άρθρα 3 και 4.
Άρθρο 11
Κάποιοι κυνηγοί σκοτώνουν ζώα ή πουλιά χωρίς λόγο. Πολλά ζώα πεθαίνουν σε πειράματα που θα μπορούσαν να γίνουνε με κάποιο άλλο τρόπο. Τα αδέσποτα ζώα θανατώνονται από ασυνείδητους με φόλες. Όλοι μας πολλές φορές σκοτώνουμε χωρίς λόγο διάφορα μικρά ζώα, όπως σκουλήκια, μυρμήγκια κλπ.
Άρθρο 12
Υπάρχουν πολλά ζώα που είναι υπό εξαφάνιση (ο ελέφαντας, η χελώνα καρέτα – καρέτα, το πάντα, η φώκια μοναχός, οι γύπες κ.ά.), γιατί ο άνθρωπος σκοτώνει μεγάλο αριθμό ζώων του κάθε είδους.
Οι άνθρωποι ρυπαίνουν τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες και τον αέρα και έτσι κινδυνεύουν τα ζώα που ζουν εκεί. Βάζουν φωτιές στα δάση ή τα καταστρέφουν κόβοντάς τα και έτσι μερικά ζώα πεθαίνουν και άλλα αναγκάζονται να φύγουν από το «σπίτι» τους.
Άρθρο 13
Τα ζώα που τα χτυπάνε αυτοκίνητα δεν τα παίρνουνε από τους δρόμους, για να τα θάψουνε, και τα αφήνουν εκεί για να λιώσουν.
Προβάλλονται ταινίες με σκηνές βίας με θύματα τα ζώα.