• ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του WWF Ελλάς

Ο Θαυμαστός Κόσμος της Βιοποικιλότητας και ο Κάρολος Δαρβίνος
"Χωρίς τη διδασκαλία της Εξέλιξης ο μαθητής, ο αυριανός πολίτης, κινδυνεύει να μην αντιληφθεί ποτέ τον κόσμο που τον περιβάλλει ως αυτό που πράγματι είναι. Χωρίς τη διδασκαλία της Εξέλιξης οι μαθητές μας δεν στερούνται της γνώσης ενός εξειδικευμένου κεφαλαίου της Βιολογίας αλλά της δυνατότητας να κατανοήσουν τα μεγάλα θέματα υγείας και περιβάλλοντος που καθημερινά καταγράφει η τρέχουσα παγκόσμια επικαιρότητα." Ζ. Σκούρας, πρόεδρος του Βιολογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) και άλλοι 49 καθηγητές Πανεπιστημίου που υπογράφουν ψήφισμα για τη διδασκαλία της Εξέλιξης στα σχολεία (2006).
Με αφορμή το «Διεθνές Έτος Δαρβίνου» (2009) και την έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδας από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και του παιδικού βιβλίου Ένα ζουζούνι παραπάνω: οι απίστευτες περιπέτειες του Κάρολου Δαρβίνου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το WWF Ελλάς ετοίμασε ένα μικρό εκπαιδευτικό πακέτο για τον Δαρβίνο, την Εξέλιξη και άλλες βασικές έννοιες και λειτουργίες που σχετίζονται με την ποικιλία της ζωής στον πλανήτη μας και την ανάγκη διατήρησής της.
Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε παιδιά από 7 ετών και άνω. Κάθε δραστηριότητα περιλαμβάνει tους στόχους και την προετοιμασία που απαιτείται από τον εκπαιδευτικό και την αναλυτική περιγραφή της δραστηριότητας, που απευθύνεται στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν στην εκάστοτε ηλικιακή ομάδα και επίπεδο γνώσεων των μαθητών. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να διαβάσει την περιγραφή της δραστηριότητας και να κρίνει αν και πώς πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της τάξης.
Έχει καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε το υλικό να είναι απλά, κατανοητά και ευχάριστα γραμμένο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εξειδικευμένες επιστημονικές πληροφορίες για την Εξέλιξη και αντίστοιχο παιδαγωγικό υλικό υπάρχει στο διαδίκτυο. Σκοπός του συγκεκριμένου υλικού είναι η εξοικείωση με τις βασικές ιδέες και μηχανισμούς της Εξέλιξης για μια ουσιαστική επανεκτίμηση της θέσης του ανθρώπου στον πλανήτη μας και της αξίας της βιοποικιλότητας.
Δραστηριότητα 1: Ζωή δεν έχουν μόνο τα ζώα: ο περίπατος της βιοποικιλότητας. Δραστηριότητα 2: Ο Προ1000000 Πάππους όλων των Μορφών Ζωής στη Γη.Δραστηριότητα 3: Βάζοντας τάξη στο χάος των ειδών.Δραστηριότητα 4: Δεινόσαυροι, άνθρωποι και άλλα μεγαθήρια! Η ιστορία της ζωής στη Γη.Δραστηριότητα 5: Εξέλιξη-προσαρμογή-επιβίωση: το τρίγωνο της ζωής.Δραστηριότητα 6: Ευτυχώς δεν είμαστε…φωτοτυπίες!Δραστηριότητα 7: Η ποικιλία ζωής του πλανήτη: ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Δραστηριότητα 8: Ένα ζουζούνι παραπάνω: η ζωή και οι περιπέτειες του Κάρολου Δαρβίνου. Δραστηριότητα 9: Φίδια, καμηλοπαρδάλεις και κοιλάκανθοι: η Εξέλιξη εν δράσει. Δραστηριότητα 10: Ιστορίες για αρκούδες.Δραστηριότητα 11: Πες μου που ζεις να σου πω αν θα επιβιώσεις!Δραστηριότητα 12: Μια επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.Δραστηριότητα 13: Φτιάξε το δικό σου…τέρας, φτιάξε το δικό σου ψάρι!Δραστηριότητα 14: Αγώνες δρόμου – αγώνες επιβίωσης.Δραστηριότητα 15: Παίξτε bingo με τα χαρακτηριστικά σας!Δραστηριότητα 16: Γενιές χαρακτηριστικών!Δραστηριότητα 17: Πειραματιστείτε μαζί με τον Δαρβίνο.
Αφίσα: Απειλούμενα ζώα της Ελλάδας
Παρουσίαση: Εξέλιξη & ΒιοποικιλότηταΚείμενο παρουσίασης για την Εξέλιξη και την βιοποικιλότητα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Βιοποικιλότητα-Απειλούμενα είδηΕκπαιδευτικό πρόγραμμα: Δαρβίνος-Εξέλιξη-Βιοποικιλότητα
Παίξτε μαζί μας: Ένα κουίζ για την βιοποικιλότητα της Ελλάδας, βασισμένο στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων ΕιδώνΠαίξτε μαζί μας: The BioDaVersity Code
ΒιβλιογραφίαΕνδιαφέρουσες συνδέσεις