• ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Δραστηριότητες ανακύκλωσης με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας

Το μέλλον του πλανήτη μας αφορά άμεσα. Αγαπάμε τα παιδιά μας και θέλουμε να τους παραδώσουμε υπεύθυνα έναν πλανήτη στον οποίο θα μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα. Μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς, κάνοντας απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, με τη συμμετοχή των παιδιών μας, σαν να είναι παιχνίδι. Έτσι ευαισθητοποιούνται για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και σταδιακά την αφομοιώνουν στον τρόπο ζωής τους.

Σας προτείνουμε μερικές φιλικές προς τον πλανήτη καθημερινές δραστηριότητες:

Ανακυκλώστε ό,τι μπορείτε: Εφημερίδες, αλουμίνια, κουτιά αναψυκτικών, γυάλινα μπουκάλια και βάζα, αλουμινόχαρτο, κ.λπ. Για τα απορρίμματα να έχετε πάντα δύο σακούλες διαθέσιμες: Στη μία θα τοποθετείτε είδη προς ανακύκλωση, δηλαδή γυάλινα μπουκάλια, χαρτιά, εφημερίδες, κουτιά αλουμινίου, κ.λπ. Όποτε γεμίζει, την πηγαίνετε στους ειδικούς κάδους για ανακύκλωση. Στη δεύτερη σακούλα θα βάζετε όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια σας.
· Μειώστε τη ροή του νερού στην τουαλέτα. Εάν μειωθεί στο μισό, θα έχετε εξοικονομήσει έως 62,5 λίτρα νερό την ημέρα!
· Μην πετάτε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες. Κάθε φορά που θα επισκέπτεστε τα ειδικά καταστήματα για να αγοράσετε καινούργιες, να τοποθετείτε τις παλιές στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που έχουν τα συγκεκριμένα καταστήματα.
· Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες στα ψώνια σας. Να έχετε πάντα μαζί σας (στην τσάντα σας /στο αυτοκίνητο) υφασμάτινες τσάντες πολλών χρήσεων.
· Αποφεύγετε τη χρήση του αυτοκινήτου. Για δουλειές κοντά στο σπίτι σας, προτιμήστε να πηγαίνετε με το ποδήλατο ή με τα πόδια, παρέα με τα παιδιά σας.
· Όποτε φεύγετε για διακοπές να βγάζετε τις ηλεκτρικές συσκευές από τις πρίζες, εφόσον δεν χρειάζεται να παραμείνουν σε λειτουργία.
· Όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο να σβήνετε τα φώτα, την τηλεόραση, κ.λπ.
· Χρησιμοποιήστε έναν πίνακα με κιμωλία για σημειώσεις, αντί χαρτί.
· Μην πετάτε χαρτιά τα οποία είναι γραμμένα μόνο στη μία όψη. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την πίσω όψη για σημειώσεις.
· Να προτιμάτε στις αγορές σας προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον.
· Χρησιμοποιείτε λάμπες οικονομίας.
· Μειώστε την κατανάλωση νερού. Προτιμήστε τη χρήση της ντουζιέρας αντί να γεμίζετε την μπανιέρα. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει ενώ πλένετε τα δόντια σας, τα πιάτα, κ.λπ.
· Βάλτε σε λειτουργία το πλυντήριο πιάτων και ρούχων, μόνο όταν είναι εντελώς γεμάτα.
· Να πλένετε τα ρούχα σας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (30-40 βαθμούς).
· Μειώστε τη χρήση συσκευών θέρμανσης και ψύξης (κλιματιστικά). Φορέστε πουλόβερ μέσα στο σπίτι το χειμώνα και κοντά παντελόνια με κοντομάνικες μπλούζες το καλοκαίρι!
· Υιοθετήστε ένα φυτό! Μαζί με το παιδί σας, φυτέψτε σπόρους και λουλούδια σε γλάστρες, και παρακολουθήστε τα να μεγαλώνουν με τη φροντίδα σας.
· Πλαστικά μπουκάλια νερού-ποτιστήρια για το διάστημα που θα είστε διακοπές: Ανοίξτε μία μικρή τρύπα στο καπάκι. Γεμίστε το μπουκάλι με νερό. Τοποθετήστε το μπουκάλι ανάποδα μέσα στο χώμα κοντά στις ρίζες του φυτού. Με αυτόν τον τρόπο, θα βγαίνει σιγά σιγά το νερό ώστε να ποτίζεται το φυτό σας όσο λείπετε!
· Αναλαμβάνουμε Ευθύνη. Προστατεύουμε το περιβάλλον για τα παιδιά μας.
· Αρχείο
· To COSY CORNER προτείνει έξυπνα παιχνίδια, κατασκευές και δραστηριότητες που διεγείρουν τη δημιουργικότητα των παιδιών μας. Πολλές από τις προτάσεις μας αφορούν υλικά που βρίσκονται ήδη στα σπίτι (ανακυκλώσιμα). Μάθετε πώς θα μοιράζεστε ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο παρέα με τα παιδιά σας.